Voće vitkosti i vitalnosti.

 

Breskve

 

Breskva je sočan plod drveta Prunus persica. Okruglog je oblika, crvenkasto-žute boje, lupine prekrivene dlačicama te svojstvene arome. Zbog svoje mekoće, slatkoće i miomirisa smatraju je i jednom od najljepših voćki. Danas imamo mnogo raznih sorti breskvi koje se dijele na kalanke (s lako odvojivom košticom), durancije (s teško odvojivom košticom), nektarine(breskve s vanjskom površinom bez dlačica) i brunjole (također glatke, ali se koštica teško odvaja). Vrijeme dozrijevanja ovog voća kreće se od proljeća do kraja ljeta.

Uzgoj breskvi počeo je prije 4000 godina u Kini, gdje se naziv “breskva” odnosio na mladenku. Grčka i Perzija počele su s uzgojem bresaka 300 godina p.n.e., dok su Rimljani prenijeli njezin uzgoj na cijelu Evropu. Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija, a među rijetkim je voćem koje sadrži i selen. Za razliku od breskve, njezina sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrijednost.

<< Natrag na proizvode Naruči